De eeuw van Emo en Menko

Twee broers uit Fivelgo studeren in Oxford. Door afspraken van keizer Frederik Barbarossa met zijn neef hertog Hendrik de Leeuw en de rol van de Kerk daarbij, raken families in Frisia beoosten de Lauwers verdeeld over het beheer van kloosters. De abten Emo en Menko worden op de proef gesteld door bijgelovige kloosterlingen en de grillige Waddenzee. Een aantal mensen heeft een eigen mening over deze situatie. De persoonlijke verhalen van de Fivelgoër wierden-
bewoners bieden ons een verrassende kijk op de turbulente eeuw 1175-1276.

We zijn geïnspireerd op de ‘Kroniek van het klooster Bloemhof te Wittewierum’. Ons doel is om op een aansprekende manier te vertellen over het 13e eeuwse Fivelgo rondom dubbelklooster Nijenklooster, mannenklooster Bloemhof en vrouwenklooster Rozenkamp in één samenhangend, historisch verantwoord verhaal. De voorstelling duurt ongeveer een uur.

‘De eeuw van Emo en Menko’ wordt uitgevoerd door vier vertellers en drie muzikanten in 13e eeuws kostuum:

Frauwa van Piloersema - moeder van Emo van Bloemhof
Oda van Romerswerf - zuster van Emo van Romerswerf
Hildegard - Norbertijner non van Rozenkamp op Romerswerf
Bernardus - Norbertijner kanunnik van Bloemhof op Wierum
Trio HoogLaag - 13e eeuwse muziek op draailier, pommer en kwartbasdulciaan

Op dit moment zijn we bezig met de voorbereiding van vier verhalen en vier kostuums, volgens de tekeningen rechts. Begin 2025 gaan we aan de slag met vertelcoach Erik Mathlener. We zijn te boeken vanaf september 2025.


Topografische kaart rond 1175-1276

Muurschildering van kampvechters in de kerk van Westerwijtwerd (Groninger kerken, foto: Erwin Rittersma)