17de eeuwse muziek

In 1672 was de barokmuziek van Bach en tijdgenoten er nog niet. Wel waren er de gedrukte verzamelboeken met meerstemmige oude dansen van Praetorius, Susato en Gervaise. Deze muziek werd veel gespeeld door de rijk geworden burgerij op instrumenten, die toen gebruikelijk waren: blokfluit, ruispijp, kromhoorn, schalmei, chalumeau, dulciaan, zink, sackbut. Met de komst van de barokmuziek zijn deze instrumenten in onbruik geraakt en vervangen door een nieuwe generatie muziekinstrumenten. Maar gelukkig zijn er nog gespecialiseerde bouwers die de oude instrumenten nabouwen. Daardoor kunnen we deze oude muziek nog echt spelen zoals hij toen geklonken heeft, op de instrumenten van toen.





Margaretha Kloeg
Ik speel Pommer, een voorloper van de hobo en dulciaan, een voorloper van de fagot. Als professioneel hoboist ben ik me al heel vroeg gaan richten op oude muziek en oude instrumenten. Met mijn ensemble De Truwanten trad ik op tijdens historische evenementen in Nederland en het buitenland.

Sjoerd Visser
Ik speel Dulciaan, een voorloper van de fagot en de sackbut, een voorloper van de trombone. Als amateur op de blokfluit en dwarsfluit heb ik me gespecialiseerd in deze instrumenten.


Willem Jan van Wijk
Ik sla op de Tupan, een grote trommel. Als voormalig muziekdocent doe ik de slagwerkbegeleiding.



Foto's: Anna Knapper-Keizer